Festiwal Latawca

13 czerwca w Kompleksie Dworzysko odbył się długo wyczekiwany przez młodzież Festiwal Latawca pod hasłem „Latawce z uśmiechem”.

Rywalizacja odbyła się w kategoriach: latawce płaskie i skrzynkowe, w grupach wiekowych: przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazjum i OPEN. Zgłosiło się ok.32 zawodników, w tym 15 reprezentantów przedszkoli, m.in. ze Szczawna i dwóch domów dziecka. Młodzież powołała 2 komisje oceniające: dla uczestników do lat 12 i drugą dla tych, od dwunastki w górę. W tej drugiej była też kategoria OPEN i w niej wystartowali seniorzy z Klubu Senior Wigor. Pogoda była niemal idealna. Wiał wiatr, sprzyjając prezentowaniu się pięknie ozdobionych i przystrojonych latawców. W czasie konkursu nie brakowało dobrej muzyki w tle. Niestety dziewczynom z M4S nie dało się pośpiewać, ponieważ wystąpiły drobne problemy z nagłośnieniem. Starty rozpoczęły się około godziny 11 a zakończyły około 13. Oceniający przyznali i wręczyli 17 nagród głównych, którymi były składane modele latające, 10 nagród w postaci gier planszowych, oraz mnóstwo gadżetów filmowych, głównie uczestnikom do lat 6. Przed i po wręczeniu nagród zarówno uczestnicy jak i widzowie integrowali się przy ciepłej herbacie i kiełbasce z ogniska. Cieszy, że przyszło ponad 100 osób, smuci, że pomimo zaproszeń, nikt z samorządowców nie zaszczycił nas swoją obecnością. Za to była lokalna telewizja, prasa i może to od nich samorządowcy dowiedzą się, że grupa M4S działa.

Czerwiec 20, 2017