Konsorcjum Oscar Romero w Reggio Emilia

W dniach 7-11.11.2016, w ramach projektu „Polityki publiczne europejskiej jakości”, realizowanego przez Regionalne Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych prezes FI odwiedziła Konsorcjum Oscar Romero w Reggio Emilia, we Włoszech. W ciągu pracowitych 5 dni zrealizowała swój Indywidualny Program Mobilności Ponadnarodowej, a w nim: odwiedziła 3 z 17 spółdzielni, wchodzących w skład Konsorcjum:  Spółdzielnię L’Ovile i Laboratoria Creativo L’Eco – miejsca dziennego pobytu osób upośledzonych w stopniu lekkim, którzy produkują wyroby artystyczne, dekoracyjne codziennego użytku oraz stosowane w pracach budowlanych, „Romero Ambiente” –  która specjalizujące się w tzw.zielonych pracach, w tym składowaniu odpadów, Polveriera – która buduje wielkie Centrum Integracji Społecznej w mieście. Ponadto odwiedziła Centrum Wolontariatu Dar Voce, w którym 28 wolontariuszy/ dorosłych/ byłych prawników, burmistrzów czy terapeutów pomaga  osobom niepełnosprawnym i ich rodzinom w organizacji rehabilitacji, edukacji czy spędzania czasu wolnego oraz Reggio Children – międzynarodowe centrum obrony i promocji praw i potencjału dzieci w regionie.

sklepik społdzielni L'Ovilewizyta w spółdzielni Polveriera

Grudzień 2, 2016